Formació de familiars

Formació de familiars: Projecte Relatives' Schools

Introducció:

Relatives 'Schools és el nom d'un projecte de formació de familiars a les actuacions educatives d'èxit amb l'objectiu de fer ja real el dret a l'excel·lència educativa de totes les nenes i nens.

Els que hem creat aquest projecte l'oferim totalment gratuït a tota la població, l'única motivació del nostre treball és el dret a l'excel·lència educativa de totes les nenes i nens.

Les AEE (Actuacions Educatives d'Èxit) són les que la comunitat científica internacional ha demostrat que aconsegueixen les majors millores de resultats en l'aprenentatge instrumental en totes les matèries, valors, emocions i sentiments. Realtives 'Schools ofereix a totes les persones que es relacionen amb l'alumnat la possibilitat de conèixer les AEE.

En l'actual societat de la informació, cada vegada influeix més en l'educació de les nenes i nens els processos formatius que estan seguint els seus familiars. Parlem de Relatives perquè en l'actualitat es requereix no només la formació de mares i pares sinó també d'altres persones que es relacionen en els domicilis amb l'alumnat. Tot i que és un projecte global, cal recrear-ho en cada context en col·laboració amb les administracions, entitats i persones de cada centre educatiu, districte, comunitat autònoma o regió i país.

 

Què fem?

1) Tallers específics

Activitats formatives específiques, en funció de les demandes concretes dels familiars i / o dels propis centres. Poden ser molt diverses: idiomes, TIC, alfabetització ...

2) "Aprenem nosaltres, aprenen ells i elles"

Treballem els continguts de les classes en què es troben els nens i nenes de primària o secundària per avançat respecte al calendari dels i les alumnes, per afavorir el suport que fan les famílies a l'hora de fer els deures, per exemple.

3) "Tertúlies literàries dialògiques"

Activitat cultural i educativa basada en la lectura compartida. Es tracta d'una experiència de diàleg igualitari, reflexió i aprenentatge instrumental a partir de la lectura dels clàssics universals. A partir de la tertúlia literària, es donen diversos tipus d'aprenentatge ja sigui d'idioma, literatura, etc. Més informació: http://confapea.org/tertulias

 

Història del projecte:

Des de març de 2009, l'Escola està treballant en el projecte de Formació de Famílies, en el qual formem en continguts instrumentals a familiars de nens, nenes i joves escolaritzats / es dels centres educatius del Districte de Sant Martí. Des del primer moment aquest projecte va comptar amb el suport del Districte de Sant Martí, el Consell Escolar de Sant Martí i el Consell Escolar Municipal de Barcelona, ​​i la van incloure com l'única actuació d'educació d'adults dins del Pla Estratègic d'Educació del Districte de Sant Martí.

Un dels actes d'impuls més importants que vam organitzar va ser la Jornada de Formació de Familiars de Sant Martí, a l'abril de 2011, per donar a conèixer les Actuacions Educatives d'Èxit als familiars, mestres i veïns del Districte, amb la participació de més de 250 persones.

Durant aquests anys hem portat el projecte de les Relatives 'Escoles en 6 escoles de primària del Districte: a l'escola Catalònia, l'escola Poblenou, l'escola Brasil, l'escola Els Porxos, l'escola Bac de Roda i l'escola Els Horts, amb un total de 267 persones participants, fins al moment. La formació que hem organitzat fins al moment en aquestes escoles han estat les següents:

  • català inicial
  • català avançat
  • Anglès inicial
  • Anglès conversa
  • matemàtiques
  • Tertúlia literària dialògica: hem llegit Romeu i Julieta, Les Mil i una nits, La Odissea o El Petit Príncep

 

Consell directiu del projecte:

El Consell directiu que vetlla per al bon funcionament de les Relatives 'School està format per:

Tere Sordé (Harvard University)
Rocío Garcia Carrión (Cambridge University)
Rosa Valls (CREA)
Ana Lebrón (participant Escola d'Adults La Verneda-Sant Martí)
Victori Miquel (VERN, Coordinadora d'Entitats de la Verneda)
Miquel Fort (AEPA)
Armando Macías (ÀGORA)
Josefina Rocamora (HEURA)