Història

A finals dels anys setanta els veïns i veïnes del barri de la Verneda animats a aprendre i accedir a l’educació aconsegueixen organitzar, gràcies al voluntariat, el que avui és la Comunitat d’Aprenentatge de l’Escola de Persones Adultes La Verneda-St.Martí. Eren anys de lluita i reivindicacions per la millora d’un barri de la perifèria, un barri humil i de persones treballadores algunes de la mateixa Catalunya i moltes provinents de molts pobles i ciutats d’arreu de l’Estat Espanyol.

 
Un barri sense serveis, bàsicament un barri dormitori en el que no hi arribaven els transports públics de la ciutat de Barcelona i a on molt taxis tampoc hi volien arribar. Un barri amb una població que el franquisme li havia negat l’accés i la possibilitat d’adquirir uns coneixements acadèmics i que per tant podem dir que entre la seva població hi havia alts índexs d’analfabetisme, escasses titulacions acadèmiques, poc coneixement del català etc. La població de la Verneda als anys 70 podia no tenir uns coneixements acadèmics però en canvi tenia un coneixement i un saber pràctic i cultural extraordinari que va ser la base de milers de processos d’aprenentatges no de mínims sinó sense límits!   
 
A partir de la idea i de la proposta d’un veï del barri a la vocalia d’ensenyament de l’Associació de Veïns de Verneda Alta i des de la unió i demanda de moltes entitats i grups del barri es va començar a organitzar l’Escola de Persones Adultes de la Verneda. Cal a dir que la unió de les entitats i grups del barri, fet que avui podem viure amb plena naturalitat, va esdevenir un fet insòlit a l’any 1978. En aquell moment les demandes i reivindicacions de la població en el barri de la Verneda tenien com a portantveu les associacions de veïns i les iniciatives que es desenvolupaven des de la població es duien a terme des de les vocalies i en els territoris d’actuació d’aquestes entitats. És per això que podem afirmar que aquella unió d’entitats va ser clau pel futur de l’escola i del barri. Clau pel futur de l’escola, entre d’altres coses, perquè neix amb una idea de ser de tothom i no de ser de les persones en funció d’on viuen, aquest fet serà determinant al llarg de la nostra història per crèixer i enriquir-nos com a escola a partir de la veu de les persones que venen a l’escola però també a partir de la veu de les que no hi venen; a partir d’afavorir la presència i l’assistència de persones de diferents barris, ciutats i països del món. La unió d’entitats per una escola d’adults també va ser clau pel barri, ja que aquesta reivindicació conjunta va promoure altres accions conjuntes entre entitats i grups que posteriorment decidiren constituir-se legalment el 1987 com a coordinadora d’entitats VERN.
 
La qualitat educativa que s’impartí des dels inicis a l’escola, els principis d’igualtat i democràcia amb els que va néixer i la dedicació de moltes persones del barri per a que l’escola tires endavant van fer possible que en mesos el grup inicial de 15 persones passes a convertir-se en un centenar i fins arribar a les 1700 persones que actualment participen de l’Escola, sense oblidar les llistes d’espera de centenars de persones que esperen poder accedir a les nostres activitats.
 
Ja des dels seus inicis, la força i el futur del projecte de l’escola és de les persones del barri i perquè sigui sempre així, el 1986 es van crear les associacions Àgora i Heura, la primera és mixta i la segona de dones. Ambdues treballaran, conjuntament amb el professorat de l’Aula de Formació d’Adults de la Verneda  perquè el projecte sigui sempre de les persones participants i perquè aquelles persones amb més risc d’exclusió social tinguin accés a una educació de màxims i de qualitat.
 
La coordinació i el treball conjunt entre les associacions Àgora i Heura, que conformen la nostra comunitat d’aprenentatge fan possible que l’escola sigui un centre diferent als que coneixem fins ara, ja que el treball conjunt fa possible un projecte social, cultural i educatiu referent a nivell nacional i internacional per la seva capacitat de transformació social i la possibilitat de construir un millor futur social, cultural i econòmic per les persones del barri i per la societat en general.
 
 
 
L’edifici Gaudí, on està la nostra escola és l’actual Centre Cívic.
 
Com ja hem dit, els anys 70 es converteixen uns anys de lluita i reivindicacions per un barri millor. Una d’aquestes lluites també molt important i promoguda per un grup de  pares i mares va ser la reivindicació per una escola bressol. Aquest grup de pares i mares és el que va protagonitzar l’ocupació del que havia estat l’edifici de la Sección Femenina del Movimiento per convertir-lo en un espai per una escola bressol i un edifici cultural pel barri. A la cinquena planta d’aquest edifici es va situar l’Escola de Persones Adultes de la Verneda, es tracta de l’edifici que va inaugurar el 12 de desembre del 1982 l’Ajuntament de Barcelona com el que encara és actualment el Centre Cívic de la Verneda Sant Martí.